BETA! Nu smygöppnar vi upp Upptäkke! Har du feedback hör av dig till oss på hejsan@upptakke.se

Gotlands Grottor – Rövar Liljas gömställe till Lummelundagrottan

Utforska de hemliga och fascinerande grottorna på Gotland, från legenden om Rövar Liljas mystiska gömställe till de underjordiska underverken i Lummelundagrottan. Dyk in i en värld av äventyr, historia och speleologi genom denna detaljerade guide till ön, och upptäck en sida av Gotland som tar dig bortom de traditionella soliga stränderna och imponerande raukarna. Bli förtrollad av äventyr och berättelser från det dolda Gotland.

Skriven av: Roger Björkman - 10/6/2023

Är Gotland en grottö, inte bara sol, bad och raukar?
Rövar Lilja har svar, liksom Per Bäckström, amatörspeleolog.
– Det är fascinerande att naturen skapat något som ofta inte är tillgängligt, det är oupptäckt. Där vi krupit nu är platser där ingen tidigare har sett eller varit. Det är en lite skruvad hobby, säger han.

Men även för den som inte vill ner i trång, knixig, dold och tidigare obeträdd mark finns grottupptäkter att fascineras av.
– Det finns säkert femtio strandgrottor av varierande storlek på Gotland. De finns överallt, det är bara att gå längs klintkanten så hittar du dem, säger Per Bäckström.

Vad lär du dig av grottor?
– Det är en bra erfarenhet, bra friluftsliv. När man gräver är det som ett hårt träningspass. Det är enormt ansträngande att krypa och ta ut stora stenar och lera ur gångarna. Jag har blivit bättre på att hantera mina rädslor, det är inte ovanligt att man fastnar…då gäller det att slappna av.

De många strandgrottorna längs Gotlands kust hittas främst från Visby och norrut till Hallshuk. Men även söderut förbi klinten och ut mot Tofta skjutfält ryms klyftöppningar av varierande djup och höjd för den nyfikne att kika in i.
Rövar Liljas håla är en mytomspunnen strandgrotta längs stigen söder om Högklint, placerad bakom block och sten som rasat och bildat en falsk rauk vid stranden. Rövar Lilja var en djärv tjuv som under 1700-talet härjade på ön och använde hålan som gömställe. Det sägs att han satte på sig skorna bakvänt för att förvilla sina förföljare.
I närheten, vid trappan som leder ner till avsatsen Getsvältan, går det också att hitta ett antal fantasieggande smågrottor i klinten.

Gotlands största strandgrotta är Stora Förvar på Stora Karlsö. 25 meter djup med en spännande historia som började när Willy Wöhler, grundare av bolaget som än i dag äger ön, 1887 hittade ben- och krukskärvor när han letade matjord till sin tujaplantering.
Arkeologer grävde sig genom jordlager efter jordlager hela vägen tillbaka till stenåldern. I dag går det att kliva in i en rymlig grotta med en känsla av tidens gång.
Det finns ytterligare fem grottor på ön, i Austerberget ligger ”Jungfruhålet” som fått sitt namn efter sägnen om en ung flicka som kidnappades av ett rövarband. Hon gömde sig i grottan som hon senare lyckades fly ur.

Gotland har bra berggrund för grottor. Vatten som sipprar ner genom sprickor holkar ur och löser upp kalkstenen vilket bildar gångar och grottor. Lummelunda är något av ett gotländskt grottmecka där Lummelundagrottan är den självskrivna underjordiska pärlan. Kanske göms här oupptäckta underjordiska gångar. Tillsammans med speleologvänner har Per Bäckström grävt sig 200 meter in i den gotländska underjorden där ingen människa tidigare varit.

Tillbaka till strandgrottorna. Nedanför klinten norr om Visby, längs Kärleksstigen under Galgberget finns en liten klyftgrotta, i trakterna av Brucebo, och längre norrut, vid Kinnerstugan, går det också att finna strandgrottor.
På Gotlands sydspets, intill Hoburgsgubben, kallas den största grottan Hoburgsgubbens matsal. In på land igen, till Trullkälda Hul, ett vilande projekt i Stenkumla. Ett delvis utgrävt slukhål som pekar 18 meter rakt ner i marken i en isälvsdalgång. Galler ligger över öppningen.
– Otroligt häftig geologi, det försvinner rakt ner i mörkret, vatten och lera i botten. Ingen verkar veta men det finns idéer om att en isälv skapat hålet, säger Per.

Gotland är solens och de många härliga badsträndernas ö, men också en spännande grottö. Bli din egen amatörspeleolog och upptäck en outforskad sida – helst utan att baklänges bli utdragen i benen.

FAKTA - Olika grottyper


Karstgrottor – bildas i berg av kalksten eller dolomit när vatten som tränger in och cirkulerar i sprickor löser upp bergarten. Korallgrottan i Jämtland är Sveriges längsta. I många karstgrottor finns vackra droppstensbildningar, som i Lummelundagrottan, näst längst i landet. Även Bryet är en kartsgrotta.

Blockgrottor – grottor som bildas mellan stenblock eller mellan stenblock och fast berg.

Sprickgrottor – håligheterom uppkommit genom sättningar och förskjutningar i berget, blir sällan speciellt långa. En annan vanligt sprickgrottyp har bildats av att en bergsknalle spruckit på grund av de spänningar som byggts upp av inlandsisens landhöjning. 2 633 meter långa Bodagrottorna utanför Iggesund i Hälsingland är en av världens längsta granitgrottor.

Strandgrottor – finns vid branta, klippiga kuster, har bildats genom havsvågornas inverkan.

Har ofta ett nischformat utseende, men kan sträcka sig långt in i berget. Går även att hitta långt uppe på land vid gamla havsnivåer, som här på Gotland.

Lavagrottor - bildas av vulkanisk aktivitet. Finns bland annat på Hawaii och Island. Kazumura Cave på Hawaii är världens längsta lavagrotta, mer än 65 kilometer lång.

Frostvittringsgrottor – vatten som när det trängt in i porer och sprickor i berggrunden utvidgas när det fryser till is och får bitar av sten att lossna. Uvhålet på Djurmo Klack i Dalarna är ett sådant exempel.

Upptäkke